Tidigaste bevisen för opiumanvändning finns på en gravplats i Israel – krus med opium lades i graven för 3 400 år sedan

  21 september 2022, kl 15.27

  Platsen för fyndet användes av invånarna när landet var känt som Kanaan. Forskarna tror att resterna av det 3 400 år gamla opiumfyndet kommer från det som i dag är Turkiet. Det fördes till Kanaan i kärl som tillverkades på Cypern, säger forskarrapporten som publicerats i Archaeometry.

  Opiumkärlen i graven var en del av flera keramikkrukor som tros ha lagts ner med den döde för att följa med in i livet efter detta. De är formade som omvända slutna vallmoblommor, vilket sedan länge ligger till grund för teorin att just opium använts i ritualer. Den här upptäckten är första gången verkliga spår av opium hittats, enligt BBC News.

  I flera av de funna kärlen fanns spår av opium

  ”Familjemedlemmar, eller en präst, kan ha försökt uppväcka de dödas andar, genom att använda opium för att komma in i ett extatiskt tillstånd”, säger den israeliske forskaren Ron Beeri. ”Alternativt är det möjligt att opiumet, som placerades bredvid kroppen, var avsett att hjälpa personens ande att resa sig ur graven som förberedelse för mötet med deras släktingar i nästa liv.”

  Framtidens forskare hittar kanske en sinnesförändrande iPhone i gravarna. Och en laddsladd.

   

   

  Fler notiser