Man sätter eld på sig själv i protest under begravningen av Japans mördade premiärminister Shinzo Abe

  21 september 2022, kl 09.45

  Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe ska begravas nästa vecka, efter att han sköts ihjäl i juli. I går satte en man sig själv i brand nära den nuvarande premiärministerns kontor, i protest mot begravningen. Han överlevde, men fick brännskador över hela kroppen, skriver The Guardian.

  Motståndet mot begravningen ökar sedan Abes död utlöst avslöjanden om det styrande partiets band till Moonsekten. Mamman till mannen som mördade Abe skänkte för 20 år sedan familjens besparingar till kyrkan, vilket förlamade hushållets ekonomi. Det fick mannen att ta steget till att mörda Abe.

  Abe var inte medlem i kyrkan, men skickade gratulationer till dem. En nyligen genomförd undersökning av det styrande partiet fann att nästan hälften av dess lagstiftare haft någon form av interaktion med kyrkan.

  Kyrkan grundades i Sydkorea 1954 av den självutnämnda messias Sun Myung Moon, och uppmuntrades att etablera sig i Japan av Abes farfar som en motpol till kommunism och fackföreningsrörelser. Organisationen, känd för sina massbröllop, har anklagats för att pressa troende att göra donationer de inte har råd med.

   

   

  Fler notiser