Syfilisstorm över USA – infektionerna ökar med 26 procent i landet där sexuellt överförda sjukdomar sprids allt mer

  20 september 2022, kl 11.30

  Hälsomyndigheterna i USA uppmanar till nya insatser då sexuellt överförbara sjukdomar som gonorré och syfilis ökar kraftigt. 2021 var det totala antalet syfilisfall (upp 26 procent) det högsta sedan 1948, hiv-fallen ökade med 16 procent.

  Ett internationellt utbrott av apkoppor har ytterligare belyst landets förvärrade problem med sjukdomar som sprids främst genom sex. ”Det är ganska enkelt. Fler sexuellt överförbara infektioner uppstår när människor har mer oskyddat sex”, säger Mike Saag, expert på infektionssjukdomar vid University of Alabama.

  Just syfilis var nära att elimineras i USA 1998, men 2002 började fallen öka igen, till stor del bland homosexuella och bisexuella män. Smittade får groteska sår, vårtor och stora bulor i ansiktet. Ett annat problem är medfödd syfilis, där allt fler infekterade mammor vidarebefordrar sjukdomen till sina barn. Om inte barnet dör, så väntar ofta dövhet och blindhet. Något vaccin finns inte.

  Folkhälsoorganisationer föreslår ytterligare fem miljarder kronor till kliniker som behandlar sexuellt överförda sjukdomar. Tänk om man skulle satsa litet på kondomer?

   

   

  Fler notiser