Så hyllas konstnären Lars Vilks ett år efter sin plötsliga död – minnesseminarium och ett nyinstiftat stipendium

  20 september 2022, kl 13.00

  Lars Vilks, känd för konstverket Nimis som Ulf Lundell vill tända eld på för att öppna upp landskapet, omkom 2021. Nu hedras hans hågkomst med minnesseminarium och ett nyinstiftat stipendium.

  ”Jag hoppas det ska bli ett Nobelpris i yttrandefrihet, säger Anneli Sjöborg, kulturchef i Höganäs kommun och ledamot i styrelsen för Lars Vilks minnesfond, till SVT Nyheter.

  Stiftelsen som förvaltar konstnärens gärning, skapad av livskamraten, vänner och kollegor, ska den 1 oktober presentera den första stipendiaten som likt Vilks arbetar med yttrandefrihet och/eller konstnärlig frihet, säger Sjöborg. Stipendiaten får 25 000 kronor.

  ”Jag tror att kandidaten är precis som Lars: orädd och modig. Utan att föregripa så har personen publicerat en hel del på ett mycket rättframt, modigt och demokratiskt sätt.”

  Vilks teckning av Muhammed som rondellhund 2010 resulterade i en fatwa, då radikala muslimer kände sig kränkta. Han omkom förra året i en trafikolycka tillsammans med sina livvakter. Den 4,4 ton tunga Range Rover Sentinel-bilen var uppe i 180 km/tim, när däcken, som tros ha varit felaktiga, exploderade.

   

   

  Fler notiser