Riksbanken höjer räntan ordentligt för att bekämpa den höga inflationen – styrräntan ligger på smärtsamma 1,75 procent

  20 september 2022, kl 10.08

  Inflationen (nio procent i augusti) rusar, och därför höjer Riksbanken styrräntan med en (1) procentenhet för att försöka bromsa in den. Från och med i morgon ligger den på 1,75 procent.

  ”Vi måste kyla ner ekonomin. Vi kommer inte att komma ur det här utan att känna av en lågkonjunktur”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Aftonbladet. ”För att få en mjuk lågkonjunktur behöver vi därför sänka efterfrågan, vilket vi kan göra genom att höja räntan.”

  Sverige väntar också på att en ny regering ska kunna börja arbeta; partierna i den (liksom i princip alla andra partier) har lovat väljarna att kompensera för de höga elpriserna. Där kan det uppstå viss friktion mellan finans- och penningpolitiken.

  Det är hårda tider nu, men det lär blir värre. ”Frågan är om hushållen verkligen har förstått hur tufft det kan bli”, säger SEB:s strateg Seyran Naib till SVT Nyheter. Dagens höjning kommer nog inte att bli den sista i år; ett datum att hålla koll på är den 24 november då Riksbanken håller nästa presskonferens om styrräntan.

  Gör en budget så att du får koll på läget. Goda tider lär dröja.

   

   

  Fler notiser