Barnmorska i Dalarna baddar födande kvinna med kaffe i underlivet – vill skapa en hemtrevlig miljö och fina minnen

  20 september 2022, kl 12.15

  Barnmorskan i Falun tog med sig en kopp kaffe när en kvinna skulle till att föda, men någon fikastund var det inte tal om. Istället baddade hon den födande kvinnans underliv med kaffetåren; doften skulle ge liv till en hemtrevlig miljö som ”kan skapa fina minnen”.

  Hon får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som menar att barnmorskan inte agerat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, rapporterar SVT Nyheter. Till sitt försvar hävdar den nu avskedade kvinnan att kaffe förebygger bristningar i mellangården, och att det används för detta ändamål i Tyskland.

  Barnmorskan har tidigare varit inblandad i flera patientärenden, bland annat när hon rått en annan patient att bada i lavendelolja eller ringblomma, för att lindra besväret efter en förlossning. Enligt IVO har hon även gett en födande kvinna fel dos av ett läkemedel som används för att sätta igång förlossningar. Där gjordes anmälan enligt lex Maria.

  Men enligt den tyska hälsosajten Scio hjälper kaffeindränkta kompresser vid förlossningar. Om man inte tycker om kaffe, så går det kanske lika bra med Red Bull.

   

   

  Fler notiser