Det går inte längre – större ambulanser krävs för att kunna hantera allt fler kraftigt överviktiga i Region Västmanland

  19 september 2022, kl 11.30

  Ambulanssjukvården i Region Västmanland behöver mer pengar för att kunna hantera riktigt mulliga personer. De ambulanser som finns i dag är för små.

  ”Det har hänt att vi har fått skruva ut hela utrustningen ända ner till golvet, och sedan haft patienter liggande på en madrass på golvet”, säger ambulanssjukvårdaren Fredrik Rudstam till Sveriges Radio. ”Då är det svårt att spänna fast, och vi får krypköra för säkerhets skull.”

  Patienten ligger också plant på golvet, vilket inte alls är bra om man är gravt voluminös. Andningen påverkas. Det har blivit vanligare med transporter av knubbiga, från 130 kilo och uppåt. Det krävs ordentlig planering för att kunna transportera sådana patienter värdigt och säkert.

  Med en större ambulans kan även avancerad sjukvårdsutrustning få plats, som en kuvös för för tidigt födda barn, utrustning för intensivvårdspatienter, ny teknik och vid behov plats för två sjukvårdare som kan hjälpas åt under utryckningen.

  En ny storbilsambulans, som Chevrolet 709, kostar fullt utrustad 4,5 miljoner kronor. Det kanske är enklare att köpa en sån än att förbättra invånarnas hälsa.

   

   

  Fler notiser