Kraftig jordbävning i Taiwan med magnituden 6,8 – tåg spårar ur och byggnader kollapsar när ön skakar, många skadas

  19 september 2022, kl 12.15

  Bara några timmar efter att ett jordskalv med magnituden 6,4 drabbade samma område i sydöstra Taiwan på lördagskvällen var det dags igen. Den här gången blev det värre, med en magnitud på 6,8. Skalven gjorde att tågvagnar spårade ur och boende stängdes inne i en kollapsad byggnad, skriver The Times of India. En person omkom.

  Mer än 7 000 hushåll blev utan elektricitet, och många vattenledningar skadades. Vägar har spruckit, trottoarer är uppbrutna, broar har störtat samman. Ett jordskred fångade nästan 400 turister på ett berg; även där försvann strömmen och mobiltäckningen fungerade bara fläckvis, enligt Central News Agency. Skadade vägar innebär att de är avskurna från bebodda platser.

  Skalvet i går var det största bland dussintals andra som drabbat öns sydöstra kust sedan i lördags kväll. Skalvets epicentrum låg på det relativt grunda djupet av sju kilometer.

  Taiwan ligger nära skarven mellan två tektoniska plattor, och utsätts ofta för jordbävningar. Mer än 100 människor dödades i ett skalv i södra Taiwan 2016, medan ett skalv med magnituden 7,3 dödade fler än 2 000 människor 1999.

   

   

  Fler notiser