22-årig iransk kvinna bryter mot hijablagen, blir fängslad – religiös moralpolis råkar slå ihjäl henne vid ”omskolning”

  17 september 2022, kl 12.15

  Mahsa Amini, 22 år, reste med sin familj till huvudstaden Teheran för att besöka några släktingar. När de kom fram greps Amini för att ha underlåtit att uppfylla landets strikta regler för kvinnors klädsel. Polisen sa till familjen att hon skulle släppas efter en ”omskolningssession”, rapporterar The Guardian.

  Vittnen rapporterade att Amini misshandlades redan i polisbilen, en anklagelse som polisen något oväntat förnekar. De tar med henne till häktet, och påbörjar processen med ”omskolning”. Några timmar efter gripandet underrättades Aminis familj om att hon medvetslös förts till en intensivvårdsavdelning på närmaste sjukhus. ”Hjärtattack”, säger religionspolisen. ”Hjärndöd”, säger sjukhuset.

  Hennes sjukhusvistelse och död väckte fördömanden från iranska kändisar och politiker. Mahmoud Sadeghi, en reformistisk politiker och tidigare parlamentsledamot, uppmanade den högsta ledaren, ayatolla Ali Khamenei, att säga något.

  Iranska myndigheter planerar att använda ansiktsigenkänning för att upprätthålla den nya hijablagen. Det underlättar för religionspolisen att ”omskola” fler olydiga kvinnor.

   

   

  Fler notiser