Fem av sju offentliga laddstolpar rivs i Mönsterås – det höga elpriset får kommunens bolag att ta bort laddstolparna

  16 september 2022, kl 11.00

  I flera år har det varit gratis att ladda bilen genom någon av Mönsterås kommunbolag Ålem energis fem laddstolpar. Men nu är det slut med gratisladdandet. Styrelseordföranden på energibolaget Ålem energi, Håkan Sjöborg, hoppas istället på att locka andra aktörer till Mönsterås kommun. ”Vi kan inte ha gratis el, och samtidigt invitera nya företag att etablera sig.”

  Det dopade elpriset når hela tiden nya rekordhöjder, och att bjuda på gratis el till de skattesubventionerade elbilarna blir för dyrt. ”I år har det kostat oss 90 000 kronor i rena elkostnader, och vi har inga intäkter för de här kostnaderna”, säger Johanna Stensson, vd på Ålem energi, rapporterar SVT Nyheter.

  Kvar av kommunens tidigare sju offentliga laddstolpar, varav fem varit gratis, finns nu bara två utanför kommunhuset – de kostar pengar. En anledning till att inga andra aktörer sökt sig till laddstolpemarknaden i Mönsterås är troligen att den kostnadsfria laddningen konkurrerat ut företag som tvingas ta betalt för sina tjänster.

  Och i takt med att subventionerna för elbilarna minskar lär andrahandsmarknaden bli ansträngd.

   

   

  Fler notiser