VIDEO: Beväpnad kvinna i Beirut rånar banken för att få ta ut sina besparingar – resultat av Libanons ekonomiska kollaps

  15 september 2022, kl 11.00

  Allt fler tvingas ta till våld för att kunna ta ut sina besparingar från bankerna i Libanon. Sali Hafiz, en 28-årig inredningsdesigner, hade upprepade gånger besökt sin bank för att be om sina pengar. Svaret: maximalt 2 000 kontanta kronor i månaden var tillåtet. Till slut höll det inte längre.

  I går började hon direktsända i sociala medier när hon klev in på Blom Banks filial i Beirut, och pratar med de bankanställda. ”Jag heter Sali Hafiz, jag kom hit i dag för att ta ut en del av mina besparingar för vård till min syster, som är döende på sjukhuset.” När det inte hjälpte tog hon fram pistolen.

  ”Jag kom inte hit i dag för att döda någon. Jag kom hit för att hävda mina rättigheter.” Entrédörrarna kedjades fast, och hennes vänner som var kvar i lokalen kunde filma när bankpersonalen ger upp och tar fram pengar till kontantuttaget, skriver AFP. Bensin hade också hällts ut på golvet.

  Hafiz ses som en hjälte bland folket, som rasar mot en banksektor som uppfattas som en korrupt kartell.

  Det här skulle aldrig kunna hända i Sverige, för vi har inte längre några bankkontor som hanterar kontanter.

   

   

  Fler notiser