En kvinnlig israelisk superhjälte i ny Captain America-film irriterar araber – rädda för att se stereotypa skildringar

  15 september 2022, kl 11.45

  Förrådet med superhjältar måste fyllas på; nu är det dags för Sabra, en israelisk agent för landets spionbyrå Mossad, att göra filmdebut. Beslutet att få se henne på film, Captain America: New World Order (2024), skapar uppståndelse i arabvärlden. Många fruktar att Sabra ska bidra till att stereotyper om araber och palestinier skulle spridas.

  Marvels Sabra-karaktär skapades innan massakern 1982 i det libanesiska flyktinglägret med samma namn, men araber anklagar filmstudion för att vara taktlös. ”Hela konceptet att förvandla israeliska spioner till hjältar är okänsligt och skamligt”, säger Yousef Munayyer, en palestinsk-amerikansk författare och analytiker till CNN.

  Den israeliska superhjälten, med en davidsstjärna på bröstet, har gjort många framträdanden i Marvels serier under de senaste 40 åren, tillsammans med ikoner som Hulken, Iron Man och X-Men. En talesperson för Marvel Studios sa till CNN att deras karaktärer ”alltid är nybildade för filmduken och dagens publik”.

  Orkar du inte vänta till 2024 för att se en Mossad-agent i aktion? Då kan du se formidabla tv-serien Tehran (2020–2022).

   

   

  Fler notiser