”Slå ihjäl dem!” – det är Länsstyrelsen i Västerbottens budskap till den som får syn på den invasiva ullhandskrabban

  14 september 2022, kl 16.31

  Den invasiva ullhandskrabban går att äta, men oavsett om man gillar skaldjur eller inte så ska man slå ihjäl dem – det är Länsstyrelsen i Västerbotten väldigt tydliga med. ”Om du hittar en ullhandskrabba, så ska du ta upp den, fota och rapportera in den. Ta död på den, sen slängs den i brännbart. Man får absolut inte kasta tillbaka den i vattnet,” säger Chatarina Karlsson, Länsstyrelsens naturvårdsenhet, till SVT Nyheter.

  Krabborna, som nyligen påträffats i Umeå, är en invasiv art; det finns i regel en risk för att de sprider sjukdomar och parasiter som den orientaliska lungmasken. ”Krabban kan bära på parasiter, bland annat en lungparasit som kan ge människor lungskador”, säger Karlsson.

  Krabban kan också ställa till det rejält för fisket eftersom den förstör redskap och tar fiskarnas fångst. Den trivs på grunda mjuka bottnar där den kan gräva ner sig, vilket förstör stränderna. De följer liksom andra invasiva arter med fartygens ballastvatten till Europa.

  Mask i lungan låter inte så trivsamt, så var försiktig när du rör dig i ”kustnära områden”. En stadig hammare rekommenderas på utflykterna.

   

   

  Fler notiser