Fängelsedömd begärs häktad för deltagande i koranupploppen i Örebro, kastade sten i väntan på att avtjäna sitt straff

  14 september 2022, kl 12.30

  Nu kommer straffen efter de våldsamma kravallerna under påsken. Totalt har 27 personer frihetsberövats misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger polisen i ett pressmeddelande. En av de fyra som greps tidigare i veckan har redan dömts till fängelse för andra brott.

  Hittills har 11 personer dömts till fängelse i mellan 2 och 7,5 år. 8 av dem har dessutom dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet; får fängelse i mellan 1 och 5,5 år. För flera av dem innebär hovrättsdomarna en skärpning av fängelsestraffen.

  ”Redan tidigt under kvällen stod det klart att det varit fråga om ett allvarligt angrepp mot demokratin som hotat grundlagsskyddade rättigheter såsom yttrande- och demonstrationsfrihet”, säger kriminalinspektör Malin Nilsson Sundsgård. ”Utfallet som blev är ett gott tecken på vad som är att anse som grovt sabotage mot blåljusverksamhet, och att deltagarna hotat en viktig samhällsfunktion.”

  ”Om någon kollega fastnat eller ramlat där någonstans, så är jag helt säker på att den hade blivit stenad till döds” sa en polis till SVT Nyheter.

   

   

  Fler notiser