Kina testar magnetbilar som svävar ovanför motorvägen; färdas i 230 km/tim medan de flyter 35 mm över vägen

  13 september 2022, kl 13.00

  Snart behövs ingen ratt i bilen, och vindrutan kan bytas ut mot en tv-skärm där du ser senaste avsnittet av House of the Dragon i rusningskön på Essingeleden. Det kanske blir verklighet vilket decennium som helst, men Kina testar i alla fall redan nu bilar som svävar drygt tre centimeter ovanför vägen.

  Nyckelordet är maglev, från engelskans magnetic levitation, där magnetiska krafter används både för att bära upp bilen och driva den framåt. En sådan magnetbil har med stor framgång testats på en avstängd motorväg i Kina, skriver Independent. Den 2,8 ton tunga bilen svävade 35 millimeter över vägen, och färdades i hastigheter på upp till 230 kilometer i timmen. Styrningen skedde genom metallskenor inbyggda i vägbanan.

  Magnetbilar skulle inte bara ha en betydligt längre livslängd, energiförbrukningen minskar också samtidigt som räckvidden ökar. Ett dedikerat körfält för magnetbilar skulle också vara säkrare, och bilarna samordnas på ett sätt som förhindrar trafikstockningar.

  Kina presenterade det första magnettåget 2004 (431 km/tim), och har blivit ledande inom maglev-transporter under de senaste åren.

   

   

  Fler notiser