John Lennons mördare nekas villkorlig frigivning för tolfte gången – sitter i fängelse sedan 1980, nästa chans blir 2024

  13 september 2022, kl 13.45

  På kvällen den 8 december 1980 kom John Lennon tillbaka till lägenhetshuset på Manhattan tillsammans med sin fru, Yoko Ono, efter en lång dag i studion. När Lennon var på väg in sköt Mark David Chapman honom i ryggen fyra gånger, och ett femte skott missade.

  Den forne Beatles-medlemmen vacklade in i huset och kollapsade vid receptionen, och förlorade livet på väg till sjukhuset. Chapman satte sig på trottoaren utanför, och väntade lugnt in polisen. Han förklarade sig skyldig till mordet på Lennon i juni 1981, mot inrådan av sina advokater, som istället ville få igenom att han var sinnessjuk.

  Domen blev livstids fängelse, men Chapman fick den första chansen till villkorlig frigivning 2000. Enligt amerikansk lag kan mordoffrets anhöriga (i detta fall Yoko Ono) neka benådning, vilket hon hittills gjort i samtliga ansökningar från Chapmans sida, så även den senaste ansökan, skriver New York Post. Chapman säger att hans handlingar var föraktliga, och har upprepade gånger uttryckt ånger.

  Den sista låt som Lennon och Ono arbetade med, mindre än en timme innan mordet, var Walking on Thin Ice. Rekommenderas.

   

   

  Fler notiser