En av talibanernas amerikanska Black Hawk-helikoptrar kraschar i en testflygning över Afghanistans huvudstad Kabul

  13 september 2022, kl 11.30

  Ännu en tillvaratagen Black Hawk-helikopter kraschlandar när talibanerna försöker få de amerikanska helikoptrarna funktionsdugliga igen. Film på Twitter visar att helikoptern flyger på låg höjd när nosen plötsligt sjunker innan den störtar ner i Kabul. Delar av rotorbladen sågs flyga lång väg. ”En amerikansk Black Hawk-helikopter, som flögs för träning, kraschade på grund av ett tekniskt problem”, sa Enaytullah Khowrazmi, talesperson för försvarsministeriet, skriver Deutsche Welle.

  När USA under en kaotisk evakueringsoperation lämnade Afghanistan förra året marscherade talibanerna in i Kabul innan de sista trupperna dragit sig tillbaka. Kvar fanns stora mängder amerikansk militär utrustning, bland annat flera inaktiverade Black Hawk-helikoptrar. Däremot råder det brist på reservdelar.

  Många piloter och mekaniker från det afghanska flygvapnet tränade och kämpade tillsammans med amerikanerna, men flydde landet under talibanernas maktövertagande. De som stannade tvingas nu av talibanerna att utbilda nya rekryter till helikoptrarna, men de har förlorat flera av dem under träning.

   

   

  Fler notiser