Modernt slaveri ökar med tio miljoner människor på fem år – väpnade konflikter, klimatförändringar och pandemin orsaker

  12 september 2022, kl 15.27

  Modernt slaveri är en växande utmaning på grund av en blandning av väpnad konflikt, klimatförändringar och den globala pandemin, säger en ny rapport från FN:s Internationella arbetsorganisationen (ILO).

  Mer än hälften av allt tvångsarbete sker i rikare länder bland övre medel- eller höginkomsttagare, och ILO räknar både tvångsarbete och tvångsäktenskap som modernt slaveri. Båda är situationer där personen inte kan lämna ”på grund av hot, våld, bedrägeri, maktmissbruk eller andra former av tvång”. Det rör sig om 50 miljoner människor; nästan tio miljoner fler än för fem år sedan.

  Situationen blir värre genom en komplex blandning av ”samtidiga kriser”, säger rapporten, vars följdverkningar tillsammans ökar fattigdomen och risken för förslavning. Pandemin, krig, väpnade konflikter, barnsoldater, klimatförändringar – allt bidrar till att allt fler hamnar i modernt slaveri. ”Inspärrning i tvångsarbete kan pågå i flera år, tvångsäktenskap är ett livstidsstraff”, står det i rapporten.

  Rapporten efterlyser en genuin avsikt att lösa problemet. ”Löften och uttalanden om goda avsikter räcker inte.”

   

   

  Fler notiser