Blodprov upptäcker fler cancerformer innan de utvecklar tydliga symtom – läkare hyllar en ny era för cancerscreening

    12 september 2022, kl 12.45

    En tidig cancerdiagnos är avgörande om överlevnaden ska förbättras, och något som kallas för Galleri-testet letar efter onormalt DNA i kroppen. Studie visar att man snart kan upptäcka de cancerformer – inklusive lung-, äggstocks- och bukspottkörtelcancer – som vanligtvis diagnostiseras sent.

    En ny studie tog blodprov från 6 600 vuxna i åldern 50 år och äldre, och forskarna upptäckte dussintals nya sjukdomsfall. Många cancerformer var i ett tidigt skede, och nästan tre fjärdedelar var former som man inte rutinmässigt screenade för.

    Utöver att upptäcka förekomsten av sjukdom förutsäger testet också var cancern finns. En läkare kan då snabbt planera uppföljningsarbetet som behövs för att lokalisera och bekräfta en cancer. ”Ursprungssignalen var till stor hjälp för att styra typen av förberedande arbete” sa forskaren Deb Schrag till The Guardian. ”När blodprovet var positivt tog det vanligtvis mindre än tre månader att ha planeringen klar.”

    Testet är inte klart att användas för hela befolkningen än. Sjukvården måste fortsätta med standardscreening för cancer ett tag till medan tekniken förbättras.

     

     

    Fler notiser