Fem författare i Hongkong fängslas för uppviglande barnböcker – det handlar om hjärntvätt, säger kinesiska myndigheter

  11 september 2022, kl 14.15

  I går fick de fem barnboksförfattarna gå upp i rätten en sista gång, efter att ha suttit häktade i Hongkong i ett år. Under rättegången, som tog två månader, sa en nationell säkerhetsdomare att deras ”uppviglande avsikt” med de aktuella barnböckerna var tydlig.

  I en av böckerna slår en by med får tillbaka mot en grupp vargar som försöker ta över deras bosättning, i en annan framställs de fientliga angriparna som smutsiga och sjuka vargar. Domaren Kwok Wai-kin sa att böckernas unga läsare skulle förledas att tro att kinesiska myndigheter kommer till Hongkong med de ”onda avsikterna” att förstöra livet för stadens invånare, rapporterar AFP.

  ”I dagens Hongkong kan man hamna i fängelse för att ha publicerat barnböcker med teckningar av vargar och får. Dessa uppviglingsdomar är ett absurt exempel på upplösningen av mänskliga rättigheter i staden”, säger Gwen Lee från Amnesty International.

  Författarna, som är mellan 25 och 28 år och som inte erkänner sig skyldiga, riskerar upp till två års fängelse. Uppviglingslagen härrör från kolonialtiden, som tills nyligen sällan använts av åklagare.

   

   

  Fler notiser