New York utlyser undantagstillstånd på grund av polioutbrott – det förlamande viruset sprider sig nu över delstaten

  10 september 2022, kl 17.45

  Hälsovårdsmyndigheterna i New York är rädda nu, och utlyser undantagstillstånd när viruset sprider sig. Polio är synnerligen smittsamt, och orsakar död, förlamning och livslånga funktionsnedsättningar. Det finns inte något botemedel, men ett enkelt vaccin skyddar effektivt.

  ”När det gäller polio kan vi helt enkelt inte chansa”, sa hälsokommissionären Mary Bassett i ett uttalande, skriver BBC News. ”Om du eller ditt barn är ovaccinerade, eller inte har uppdaterade vaccinationer, så är risken för fullständig förlamning högst verklig.”

  1979 förklarades USA poliofritt, men nu cirkulerar en muterad version av polioviruset. I vissa områden i New York ligger vaccinationsgraden på 60 procent. I Rockland County, med den största populationen av ultraortodoxa judar, är endast 37 procent av invånarna vaccinerade, skriver The Guardian.

  Även om den judiska religionen kräver att man vaccinerar sig, så är de troende lika mottagliga som andra när anti-vaxxers säger att man ska vara mer rädd för vaccinerna än för sjukdomarna. Det gäller också för andra grupper i samhället som är mottagliga för desinformation.

   

   

  Fler notiser