Danmark och Rwanda nu överens om det gemensamma målet att skicka asylsökande till Afrika – vill skapa en hållbar lösning

  10 september 2022, kl 14.00

  ”Vi måste se till att flyktingar kommer till Europa utifrån humanitära överväganden som FN:s kvotflyktingsystem, inte utifrån vem som kan betala en människosmugglare”, säger immigrations- och integrationsministern Kaare Dybvad Bek i ett pressmeddelande. ”Det finns ett enormt behov av att tänka i helt nya banor för att skapa en hållbar lösning.”

  Han bekräftar att både Danmark och Rwanda ser det nuvarande asylsystemet som dysfunktionellt. ”[…] endast flyktingar och migranter med tillräckliga resurser för att använda sig av människosmugglare har möjlighet att resa.” De utan pengar är ofta de mest utsatta flyktingarna i konfliktområdena.

  Danmark och Rwanda har nu en gemensam ambition om ”att upprätta en mekanism för överföring av asylsökande från Danmark med sikte på asylbehandling och eventuellt efterföljande skydd i Rwanda.”

  De danska socialdemokraterna har i flera år uttryckt sin önskan att etablera ett mottagningscenter för asylsökande i ”ett tredje land”, skriver danska TV 2. Danmark och Rwanda ska tillsammans nå ut till bland annat EU-kommissionen för att ”underlätta internationell dialog”.

   

   

  Fler notiser