En amerikansk högskola betalar 360 miljoner kronor till bageri – deras anklagelser om rasprofilering höll inte i rätten

  10 september 2022, kl 15.15

  Mardrömmen började 2016 med ännu ett snatteri i det familjeägda bageriet Gibson’s Bakery i studentstaden Oberlin, Ohio. Tre svarta studenter kom in i butiken; en av dem försökte köpa en flaska vin och identifierade sig med ett falskt id-kort. Samtidigt försökte han stjäla ytterligare två vinflaskor.

  Butiksägarens son, Allyn Gibson, som är vit, jagade ut snattaren ur butiken varpå alla tre studenter gjorde sitt bästa för att puckla på honom. Polisen kom till platsen, och arresterade de tre ungdomarna. Då tog det hus i helvete, och dagen efter samlades hundratals elever och lärare utanför bageriet med skyltar som hävdade att de var vita förtryckare.

  En anställd på högskolan tryckte upp flygblad, ”Det här är rasister som sedan länge diskriminerar och använder rasprofilering”, och uppmanade till bojkott. Studenterna erkände så småningom att de inte rasprofilerades vid tidpunkten, men det var så dags då.

  Bageriet stämde högskolan, som efter sju år får 360 miljoner kronor i skadestånd.

  För övrigt anklagade en elev på skolan tidigare skolmatsalen för kulturell appropriering när de serverade sushi.

   

   

  Fler notiser