Nordkorea släpper inte taget om kärnvapnen – ny lag innebär automatiska preventiva kärnvapenangrepp om någon attackerar

    9 september 2022, kl 11.30

    Nordkorea har antagit en lag som slår fast rätten att ”automatiskt” använda förebyggande kärnvapenangrepp för att skydda landet. Kim Jong-un sa att lagen gör Nordkoreas nukleära status ”oåterkallelig”, och förhindrar alla förhandlingar om kärnvapenavveckling, skriver The Guardian.

    ”Den yttersta betydelsen av att lagstifta om kärnvapenpolitiken är att dra en oåterkallelig linje så att det inte kan bli några förhandlingar om våra kärnvapen”, sa Kim i ett tal till parlamentet. Han sa också att han aldrig skulle överlämna vapnen, även om landet stod inför 100 år av sanktioner.

    Den nya lagen möjliggör preventiva kärnvapenangrepp om en överhängande attack med massförstörelsevapen mot landets ”strategiska mål”, inklusive dess ledning, upptäcks. Det är en uppenbar referens till Sydkoreas tankar om att dekapitera Nordkoreas ledarskap, och förstöra infrastrukturen runt kärnvapnen, om en förestående attack misstänks.

    Analytiker säger att Kims mål är att vinna internationell acceptans av Nordkoreas status som en ”ansvarig kärnvapenstat”.

    Nu når deras missiler USA. Terrorbalansen är inte så balanserad längre.

     

     

    Fler notiser