Frankrike förbjuder ”dark stores”; lokala lager som servar de kunder som handlar på nätet med omedelbara hemleveranser

  9 september 2022, kl 12.15

  Allt fler butikskedjor öppnar ”dark stores”, små varulager med det allra viktigaste, så att du kan få leveransen på tio minuter istället för att vänta en dag. Orka. I Frankrike finns ett halvdussin företag som skyndar ut leveranserna, men invånarna är arga över buller från tidigt på morgonen med lastbilar samt alla bud som ska köra ut beställningarna. Nu stänger Frankrike de flesta av dem, skriver BBC News.

  I Paris finns ett 80-tal varulager i nedlagda närlivsbutiker som konsumenterna inte längre får handla i. Staden har försökt begränsa tillväxten, utan större framgång. Nu har man gått samman med andra städer för att förtydliga lagarna som styr stadsplaneringen.

  ”Det här är inte bara en fråga om buller och trafikstörningar. Det är en samhällsfråga”, säger Camille Augey, biträdande borgmästare i Lyon. ”Behöver vi verkligen det där paketet med pasta eller en flaska schampo vid elvatiden på kvällen?”

  Lagändringen gör att lagren inte klassas som butiker, därmed blir det lättare att stänga ner dem. Även ”mörka kök”, restauranger utan matställen där måltider enbart tillagas för leverans, påverkas.

   

   

  Fler notiser