Nederländsk stad blir först i världen med att förbjuda reklam för kött – vill inte bidra till den globala uppvärmningen

  8 september 2022, kl 09.45

  Beslutet att inte tillåta reklam för kött på staden Haarlems kommunägda ytor som på bussar, hållplatser och storbildsskärmar togs egentligen redan i november förra året. Det är först nu, när reklambyråerna fått veta vad som gäller från och med 2024, som det uppmärksammas.

  ”Vi blir den första staden i Nederländerna, och faktiskt Europa och i världen, som förbjuder ’dåliga’ köttannonser på offentliga platser”, sa Ziggy Klazes, rådsmedlem för partiet Groen Links, rapporterar Daily Mail. Hon sa att det gick emot stadens politik att ”tjäna pengar genom att hyra ut stadens offentliga utrymmen till produkter som påskyndar den globala uppvärmningen”.

  Förbudet inriktas på allt ”billigt kött från intensivt jordbruk”, vilket även ska inkludera annonser från snabbmatskedjor. Förbudet har kritiserats av den holländska köttindustrin, som ser det som en form av censur och stigmatisering av köttätare. De har tidigare kampanjat för att få fler att äta mer kött (95 procent av befolkningen äter redan kött).

  Amsterdam och Haag har tidigare förbjudit annonser för flygresor, bensindrivna bilar och fossila bränslen.

   

   

  Fler notiser