En dag för 31 000 år sedan utför en medicinman en amputation av en skadad fot – den unge stenålderspatienten överlever

    8 september 2022, kl 15.15

    Arkeologerna Tim Maloney och Andika Priyatno gjorde fyndet i en grotta på Borneo. Det 31 000 år gamla skelettet av en ung vuxen man saknar sin vänstra fot, och en del av benet. Det är det äldsta beviset för en amputation som upptäckts, skriver den vetenskapliga tidskriften Nature.

    Forskare säger att amputationen utfördes när personen var elva år gammal, och att han fortsatte leva i flera år efter ingreppet. Den återstående skelettdelen visade ett rent, lutande snitt som läkte fint, sa Maloney. Det fanns inga tecken på infektion, vilket skulle förväntas om barnet fått sin fot avbitet av ett djur. Det fanns inte heller några tecken på en krossfraktur.

    Han levde sedan sex till nio år efter att ha fått foten amputerad, och dog så småningom av okända orsaker som ung vuxen. De förhistoriska människorna visste uppenbarligen tillräckligt om medicin för att kunna utföra operationen. De kände också tack och lov till vilka växter i området som hade läkande egenskaper.

    Innan detta fynd var det tidigaste exemplet på amputation en fransk bonde för 7 000 år sedan, som fick en del av sin underarm borttagen.

     

     

    Fler notiser