I dag kom domen – livstids fängelse, det blir straffet för den 18-åring som mördade två lärare på Latinskolan i Malmö

  8 september 2022, kl 12.40

  Den 21 mars låste 18-åringen in sig på en toalett efter skoldagens slut, och tar fram två knivar, en yxa och en hammare. På med halsduk, mask och hörselkåpor – nu är han redo. Han ställer sig utanför en låst toalettdörr, och när den kvinnliga läraren kommer ut därifrån attackeras hon.

  En annan lärare som ser överfallet jagas genom korridoren, och också hon attackeras. Båda skadas så svårt att de avlider. 18-åringen anhålls senare samma natt, och har suttit häktad sedan den 23 mars.

  ”Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande, och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt, och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst”, säger rättens ordförande, lagmannen Johan Kvart i ett pressmeddelande.

  Straffet blir livstids fängelse; tidigare har en åtalad varit tvungen att ha fyllt 21, men vid årsskiftet sänktes gränsen till 18 år. Skolmördaren är därmed först att som 18-åring dömas till lagens strängaste straff; det är inte tidsbestämt. Han ska också betala ett skadestånd på en miljon kronor till offrens efterlevande.

   

   

  Fler notiser