Det går att fuska i allt, även schack – världsmästaren Magnus Carlsen drar sig ur tävling; spelar motståndaren oärligt?

  7 september 2022, kl 09.45

  Nästa år har norske Magnus Carlsen varit regerande världsmästare i schack tio år i rad, och det var många som såg fram emot en självklar slutvinst när schackvärldens elitspelare, Super Grandmasters, möttes i Sinquefield Cups på chess.com. Men något hände i spelet mot underbarnet Hans Niemann, 19 år.

  Niemann gick in i Sinquefield Cup som den lägst rankade spelaren, men i måndags vann han mot Carlsen och gick därmed upp i topp på rankinglistan. ”Det måste vara pinsamt för världsmästaren att förlora mot mig. Jag tycker synd om honom”, skriver esports.gg.

  Dagen efter förlusten twittrade Carlsen att han drog sig ur turneringen, och infogade ett meme av Mourinho som sa: ”Jag föredrar att inte prata. Om jag talar, så har jag stora problem.” Från detta kryptiska inlägg drog schackvärlden slutsatsen att Carlsen misstänker fult spel.

  Niemann har tidigare blivit avstängd för falskspel genom att använda ett fuskprogram. Analyser från flera storspelare ger vid handen att Niemanns spelsätt inte alls tyder på att han spelade sportmannamässigt mot Carlsen.

  Vill du också möta Carlsen? Det finns en app för det.

   

   

  Fler notiser