USA hindrar avancerade teknikföretag från att bygga fabriker i Kina i tio år – vill istället stärka den egna industrin

    7 september 2022, kl 12.15

    Bristen på halvledare har föranlett president Bidens beslut att förbjuda inhemska företag, som får statliga bidrag, att etablera produktionsanläggningar i Kina de kommande tio åren. 500 miljarder kronor satsas på att bygga upp den egna halvledarindustrin. Investeringarna inkluderar skattelättnader för företag som bygger fabriker för tillverkning av mikrochips i USA, skriver BBC News.

    USA och Kina är låsta i en långvarig tvist om handel och teknik, och man är rädd för att USA håller på att förlora sin tekniska fördel gentemot Kina. Men Kina har problem med teknisk kompetens samt omfattande korruption, och klarar inte riktigt av en inhemsk produktion. Därför försöker Kina få utländska tillverkare att etablera sig där.

    USA har också stoppat export av de mikrochips som används i AI-teknik till Kina. Experter ser det som ett hårt slag mot Kina.

    Också EU inser allvaret, och vill satsa 430 miljarder kronor på att utveckla produktionen av halvledare i Europa för att minska beroendet av import från Asien. EU:s andel av världsmarknaden för halvledare ska enligt planen öka till 20 procent fram till år 2030.

     

     

    Fler notiser