Iransk domstol dömer två hbtq-aktivister till döden – regimen upprörs antagligen av en BBC-intervju från 2021

    7 september 2022, kl 21.00

    Zahra Sedighi-Hamadani, 31 år, och Elham Choobdar, 24 år, är kända som förespråkare för hbtq-rättigheter i Iran. I söndags fastslog en ökänd revolutionär domstol att de två ska avrättas efter religiöst motiverade anklagelser om ”korruption på jorden”; ett brett spektrum av brott som är relaterade till islamisk moral. De anklagas också för spridning av homosexualitet, agitation och kontakt med fientliga utländska medier, skriver Independent.

    Sedighi-Hamadani har varit i fokus för insatser från opinionsbildande grupper under flera månader. Tvåbarnsmamman greps i oktober förra året av Irans revolutionsgarde efter att ha försökt ta sig in i Turkiet, enligt Iranian Lesbian and Transgender Network. Normalt medför ett sådant brott böter på ett par tusenlappar.

    Juridiska experter tror att Sedighi-Hamadanis hbtq-status förvärrat situationen, liksom en intervju hon gjorde med BBC:s persiskspråkiga nyhetsbyrå 2021.

    Irans hårdföra religiösa ledare har piskat upp ett våldsamt hat mot sexuella och etniska minoriteter de senaste månaderna. Tusentals iranska homosexuella, lesbiska och transpersoner har flytt.

     

     

    Fler notiser