Hakkorsberget? Nej, det går inte an! Extremt otillgängliga Swastika Mountain i USA får nytt namn – ingen ska bli kränkt

  7 september 2022, kl 08.03

  Runt 1909 grundade en man vid namn Clayton E. Burton staden Swastika i Oregon. Han var en framgångsrik nötkreatursbonde, och brännmärkte sina djur med just en svastika. Berget nära byn fick namnet Swastika Mountain. Då ansågs hakkors fortfarande vara en lyckobringande symbol från den indiska subkontinenten.

  Men till slut tog turen slut och staden försvann, men berget behöll sitt namn i kartböckerna. Tills nu. Oregon-damen Joyce McClain, 81 år, såg namnet när hon läste om två vandrare som räddades från berget i januari i år, och bestämde sig för att göra något åt saken.

  ”Människor måste träda fram och vidta åtgärder när de ser något som inte är rätt eller behöver ändras, för en person kan göra skillnad”, sa McClain till NPR. Berget kommer snart att döpas om till Mount Halo efter en lokal stamledare, inte Xbox-spelet.

  Ett berg i Oregon som får behålla sitt namn är Tom, Dick and Harry Mountain (motsvarigheten till den påhittade personen Nisse i Hökarängens backe). Två städer som inte heller byter namn är Boring och Idiotville. Och i Sverige behåller vi något udda namn som Snålkuk och Brittas hål.

   

   

  Fler notiser