Gulfstater varnar Netflix för innehåll som bryter mot ”islamiska värderingar” – homosexuella karaktärer kränker publiken

  7 september 2022, kl 10.30

  Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten klarar inte av att hantera innehåll som ”strider mot islamiska och samhälleliga värderingar”. I ett gemensamt uttalande säger de att de kontaktat Netflix för att ta bort sådant, skriver The Guardian.

  Det farligaste är filmer och serier för barn med scener som visar homosexualitet, som till exempel en kort lesbisk kyss i den animerade filmen Lightyear (2022). En saudiarabisk advokat sa i en tv-intervju att det här är ”mycket olyckliga och smärtsamma klipp för våra barn, barnbarn och nästa generation”.

  Gulfländerna har upprepade gånger drabbat samman med amerikanska filmdistributörer angående innehåll relaterat till sexuella minoriteter. Saudiarabien, som öppnade biografer i landet så sent som 2017, bad i april Disney att klippa bort ”HBTQ-referenser” i Marvels superhjältefilm Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).

  Regionala myndigheter ”kommer att följa upp plattformens efterlevnad av direktiven, och i händelse av att det kränkande innehållet fortsätter sändas kommer nödvändiga rättsliga åtgärder att vidtas.”

   

   

  Fler notiser