Brittisk lärare fängslas för att han vägrar vara politiskt korrekt i klassen – vill inte använda könsneutrala pronomen

  6 september 2022, kl 12.30

  Tvisten började när läraren Enoch Burke vägrade att tilltala en övergångsstudent som ”hen” istället för ”han”. Kravet kom från studenten själv, och hans föräldrar i maj, vilket godkändes av Church of Irelands skola. Det eskalerade – Burke blev avstängd dagen innan höstterminens början, i avvaktan på resultatet av en disciplinär process.

  ”Jag är lärare, och jag vill inte sitta i fängelse. Jag vill vara i mitt klassrum i dag, det var där jag var i morse när jag greps”, sa han enligt Daily Mail till domaren under rättegången som följde arresteringen. ”Jag älskar min skola, med dess motto Res Non Verba, handlingar inte ord, men jag är här i dag för att jag sa att jag inte skulle kalla en pojke för en tjej.”

  Burke sa till domstolen att ”i det här landet tvingas lärare att delta […] de tvingas använda pronomenet ’hen’ istället för antingen ’han’ eller ’hon’.” Enligt Burke beror avstängningen på en tilltagande dumhet i skolan.

  Skolans advokat sa till domaren att hennes klient inte hade något annat val än att be domstolen att skicka Burke till fängelse för brott mot det tidigare beslutet om avstängning.

   

   

  Fler notiser