Iranska myndigheter använder ansiktsigenkänning för att upprätthålla ny hijablag – övervakar kvinnor i kollektivtrafiken

  5 september 2022, kl 17.20

  Ministern för Irans departement för att främja dygd och förebyggande av laster, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, meddelade nyligen i en intervju att regeringen planerar att använda övervakningsteknik mot kvinnor. Det ska ske på offentliga platser efter ett nytt dekret undertecknat av landets hårdföra president, Ebrahim Raisi, om att begränsa kvinnornas klädsel, skriver The Guardian.

  Dekretet undertecknades en månad efter landsomfattande protester från kvinnor som lade upp videor på sig själva, utan hijab, på gator, bussar och tåg. De senaste veckorna har de iranska myndigheterna svarat med en mängd arresteringar, frihetsberövanden och påtvingade erkännanden i tv.

  ”Den iranska regeringen har länge lekt med tanken att använda ansiktsigenkänning för att identifiera personer som bryter mot lagen”, säger Azadeh Akbari, universitetsforskare i Nederländerna. ”Regimen kombinerar våldsamma ’gammaldags’ former av totalitär kontroll klädd i ny teknik.”

  Iran fasar in biometriska identitetskort som bland annat lagrar bilder på ansiktet. En person i en viral video kan identifieras på några sekunder.

   

   

  Fler notiser