Augusto Pinochets grundlag fortsätter att gälla i Chile efter att 62 procent säger nej till förlaget om en ny version

  5 september 2022, kl 13.45

  Chiles folk säger ett tydligt nej till att ändra den grundlag den tidigare diktatorn Augusto Pinochet genomförde. President Gabriel Borics förslag till ändrad grundlag skulle inleda en ny progressiv era. Den nya konstitutionen skulle ha haft ett större fokus på sociala rättigheter, miljö och jämställdhet mellan könen samt ett större ansvar för staten.

  Det var i samband med våldsamma demonstrationer mot ojämlikhet 2019, där dussintals människor dödades, som förslaget om ny grundlag började tas fram. Med 99 procent av rösterna räknade i gårdagens val står det klart att 61,9 procent säger nej; blott 38,1 procent är för förändringen, skriver Al Jazeera.

  ”Konstitutionen som skrevs nu är för ensidig, och lyssnar inte på alla chilenares vision”, sa 41-årige Roberto Briones till AP efter att ha röstat. ”Vi vill alla ha en ny konstitution, men den måste ha en bättre struktur.”

  President Boric ska arbeta med kongressen och olika samhällssektorer för att utarbeta en annan text med lärdomar från söndagens avslag. Han har uppmanat alla politiska partichefer till ett möte i dag för att hitta en väg framåt.

   

   

  Fler notiser