Nasa avbryter uppskjutningen av sin månraket Artemis I för andra gången – bränsleläcka upptäcktes när de tankade raketen

  4 september 2022, kl 17.00

  Det var andra gången på fem dagar som tekniska problem höll Nasas rymdfarkost kvar på startrampen. I går började månraketen Artemis I läcka när man tankade med det flytande vätet, och reparationer väntar. Därmed missas också den tänkta uppskjutningen på måndag.

  ”Det här är en del av rymdbranschen”, sa Bill Nelson, chef för Nasa. ”Vi åker när det är klart, inte innan dess, särskilt på en testflygning som ska prova den här värmeskölden, och se till att den fungerar innan vi släpper ombord fyra människor högst upp.”

  Bränsleläckan, som upptäcktes när man fyllde tanken med 2 760 000 liter flytande väte och syre, var ett nytt problem. I måndags hade man problem med att kyla motorn, antagligen för att en sensor var felaktig.

  Med detta projekt återvinns motorerna från de pensionerade rymdfärjorna, vilket ger 15 procent mer dragkraft än Saturn V-raketerna från Apollo-eran. Bakslaget är en besvikelse för Nasa, som vill visa upp de framsteg som gjorts för att åter skjutsa upp människor till månen. Sist det begav sig var 1972, med Apollo 17. Tidtabellen säger en månlandning med Artemis III tidigast 2025.

   

   

  Fler notiser