Kinas högsta tjänsteman mot korruption får sparken för korruption – utesluts också ur kommunistpartiet

    3 september 2022, kl 08.30

    Liu Yanping, som ledde avdelningen mot korruption i ministeriet för allmän säkerhet, har avskedats efter anklagelser om korruption, meddelade kinesiska media i går. Han uteslöts också från kommunistpartiet på grund av ”kollapsade ideal och övertygelser”.

    Hans avskedande kommer efter att två andra tidigare viceministrar för allmän säkerhet fick sparken för korruption och förskingring 2021. Den tidigare biträdande ministern för allmän säkerhet, Sun Lijun, greps i april 2020. I ett tv-sänt erkännande sa Sun att han tagit emot mutor på 130 miljoner kronor, skriver Le Figaro.

    Liu Yanping var medlem i Sun Lijuns politiska gäng, den före detta viceminister för allmän säkerhet som avskedades för bland annat politiska brott och korruption 2021. ”Han spelade golf och var värd för banketter”, säger det kinesiska kommunistpartiets interna disciplinära organ i ett uttalande.

    Den kinesiske presidenten Xi Jinping har gjort kampen mot korruption till ett kännetecken för sin politik. Sedan han kom till makten 2012 har minst en och en halv miljon partimedlemmar straffats eller avrättats för bestickning.

     

     

    Fler notiser