Polen vill ha 13 000 miljarder kronor av Tyskland 83 år efter nazisternas invasion – oppositionen håller inte alls med

  2 september 2022, kl 10.15

  Jarosław Kaczyński, ledaren för Polens konservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS), presenterade i går en rapport som gick igenom de ekonomiska skadorna som orsakades av Tysklands invasion och ockupation under andra världskriget, skriver Deutsche Welle. Kaczyński sa att en parlamentarisk kommitté fann att förlusterna uppgick till 12 911 435 000 kronor.

  Kaczyński tillade att Polen officiellt skulle komma att kräva skadestånd, men Tyskland har förut sagt att alla skadeståndsfrågor lösts i tidigare avtal. PIS har ofta luftat tanken om att kräva mer pengar, men har hittills inte gjort någon formell framställan.

  Kriget i Ukraina har föranlett förnyad kritik av Tyskland från Warszawa, som anklagar Berlin för strategiska misstag, inklusive ett överdrivet beroende av rysk energi. Tyskland är också för långsamma med att tillhandahålla vapen till antingen Ukraina eller Polen självt.

  ”PIS-ledaren Jarosław Kaczyński gör ingen hemlighet av att han vill bygga upp stöd för det styrande partiet med denna antityska kampanj”, sa den polske oppositionsledaren och tidigare premiärministern Donald Tusk.

   

   

  Fler notiser