Mordförsök i går på Argentinas vicepresident när hon hälsar till supportrar utanför sitt hem – pistolen fungerade inte

  2 september 2022, kl 13.00

  Den dramatiska händelsen fångades av tv-kameror utanför Cristina Fernández de Kirchners hem, där anhängare samlats i flera dagar för att protestera mot de korruptionsanklagelser som väckts mot henne. En man siktade med en pistol några centimeter från hennes huvud, och såg ut att försöka skjuta. Inga skott avlossades, enligt The Guardian.

  Säkerhetsministern sa till den lokala nyhetskanalen C5N att en 35-årig man gripits, samt att vapnet hittats. Pistolen hade fem kulor, och avfyrade inte något skott trots att avtryckaren trycktes in. ”Detta är den allvarligaste handlingen av politiskt våld sedan demokratins återkomst”, twittrade Argentinas utrikesminister, Santiago Cafiero.

  Nivån av verbalt våld har ökat oroväckande bland oppositionspolitikerna i Argentina i år; en del vill att dödstraff ska återinföras för vicepresidenten. Fernández de Kirchner är indragen i en långvarig rättskonflikt, och åklagaren krävde förra veckan tolv års fängelse om hon döms. Hon säger att anklagelserna är politiskt motiverade.

  Fernández de Kirchner förväntas kandidera till senaten och eventuellt presidentposten i nästa års allmänna val.

   

   

  Fler notiser