Japans krig mot landets disketter blir en flopp – en nostalgimarinerad byråkrati gör sitt yttersta för att behålla dem

  2 september 2022, kl 08.24

  Japans digitalminister Taro Kono har förklarat krig mot disketter, årtionden efter att tekniken blev föråldrad. Han vill befria byråkratin från föråldrade verktyg genom att fasa ut disketterna, och flytta administrativa procedurer till internet. Men han stöter på patrull från nostalgiska anhängare i landets enorma byråkrati (som än i dag gärna faxar dokument).

  Kono säger att många företag tvingas använda disketter för att skicka in ansökningar och andra dokument till myndigheter i 1 900 byråkratiska processer. ”Digital minister förklarar krig mot disketter”, sa han i en tweet i går. ”[The] Digital Agency ska ändra reglerna så att du istället kan använda internet.”

  Kono berättade för reportrar den här veckan att hans byrå skulle granska användningen av disketter och andra magnetiska media ”snabbt”, och tillade att moderniseringen hade stöd av Japans premiärminister, Fumio Kishida.

  USA:s flygvapen var också sena med att sluta med disketter; de använde dem för att hantera landets kärnvapenarsenal fram till 2019.

  En 3½-tums diskett kan lagra så mycket som 1,44 MB data. Ja, megabyte, inte gigabyte.

   

   

  Fler notiser