En explosion i Afghanistan dödar framstående taliban när han är på väg till moskén – ett dussin andra förolyckas också

  2 september 2022, kl 19.09

  ”Mujib Rahman Ansari har, tillsammans med några av sina livvakter och flera civila, dödats på väg mot moskén”, säger staden Herats polistalesman Mahmoud Rasooli till Al Jazeera. Attacken skedde när imamen skulle ta sig från sitt hus till bilen. ”En av självmordsbombarna sprängde sig själv i luften medan han kysste Ansaris händer.”

  Talibanerna säger att de förbättrat säkerheten i landet sedan de tog makten för ett år sedan, men flera explosioner har inträffat under de senaste månaderna, några av dem i välbesökta moskéer under bönetiden. IS har tagit på sig ansvaret för tidigare attacker mot just moskéer, liksom mot religiösa och etniska minoriteter i Afghanistan samt talibanmål.

  Den aktuella explosionen skedde i en moské som drar anhängare av sunniislam, den dominerande religiösa strömmen i Afghanistan, som också följs av talibanerna. ISIS har inlett flera självmordsattacker under fredagsbönerna, då med fokus på shiamuslimer.

  Ansari hade uttalat sig starkt till försvar av talibanerna vid en stor sammankomst i slutet av juni, och fördömde alla som stod emot dess administration.

   

   

  Fler notiser