Minns du containerfartyget Ever Given som fastnade i Suezkanalen 2021? Oljetankern Affinity V grundstöter på samma plats

  1 september 2022, kl 11.15

  Det var i går som oljetankern Affinity V sakta gled fram genom Suezkanalen när fartygets styrsystem började konstra. Efter några minuter gick hon på grund, nära den plats där det gigantiska containerfartyget Ever Given (det är ägaren som heter Evergreen) fastnade på tvären.

  När Affinity V gick på grund 19.15 lokal tid var många rädda för ännu ett långvarigt stopp i trafiken genom kanalen, som är den snabbaste vägen mellan Asien och Europa. Men efter fem timmars hårt arbete kunde flera bogserbåtar dra loss henne, och färden fortsatte snart.

  Trafiken genom kanalen bygger på konvojprincipen, med en konvoj som rör sig upp till Medelhavet tidigt på morgonen, och två som styr mot Röda havet på eftermiddagen och kvällen. Om ett fartyg går på grund, så stannar all trafik bakom det…

  Ända sedan Ever Givens grundstötning 2021 har Suez Canal Authority (den statliga egyptiska myndighet som äger och driver Suezkanalen) förstärkt sin bogserbåtsflotta. Man har också börjat arbetet med att bredda delar av kanalen för att möjliggöra dubbelriktad trafik.

  Investeringen i fler bogserbåtar lönade sig snabbt.

   

   

  Fler notiser