Vintern kommer; kärnkraftverket Ringhals 4 startar inte efter sommarens årliga underhåll – dyr el blir nu väldigt dyr

  31 augusti 2022, kl 12.15

  Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. När kärnkraftverket skulle startas upp igen gjorde man först ett obligatoriskt test, och då skadades tryckhållaren som är en av anläggningens större komponenter.

  ”Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat”, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande. Produktionsstoppet innebär att omkring hälften av Ringhals vanliga kapacitet försvinner.

  Elen från Ringhals 4 går till elområde 3, där vi bland annat hittar Stockholm med omnejd. ”Det här produktionsstoppet kommer att påverka redan hårt drabbade kunder i det här området”, säger Maria Erdmann, vd för God el, till Expressen. ”I december 2021 betalde en villaägare i elområde 3 i snitt 5 000 kronor för elen den månaden. Med de prognoser som nu ligger för vintern kommer fakturan för december i år hamna på 15 000 – och det var innan nyheten om reaktorstoppet.”

  Reparationerna av Ringhals 4 beräknas ta tre månader. ”30 november har vi lämnat som datum till elmarknaden”, säger Anna Collin, presschef vid Ringhals.

   

   

  Fler notiser