Spansk ettårig flicka dör i hagelstorm, och över 70 personer skadas när hagel stora som apelsiner drabbar Katalonien

  31 augusti 2022, kl 18.45

  Den våldsamma hagelstormen svepte in över Katalonien i går kväll, och en ettårig flicka dog av skadorna hon fick när hon lekte på en innergård tillsammans med sina föräldrar, skriver AP. Ett 70-tal personer fick föras till sjukhus, en del med frakturer. De materiella skadorna blev också omfattande, när de apelsinstora haglen slog sönder fönster, elledningar, bilar, tak och flygplan. Även jordbruket skadades, särskilt majsodlingarna.

  Hagelstormen, som drog förbi på tio minuter, är den värsta i Katalonien under de senaste 20 åren, skriver den katalanska nyhetskanalen RAC1. Borgmästaren Carme Vall har begärt att landsdelen ska förklaras som katastrofområde.

  Spanien har, liksom så många andra länder i Europa, drabbats hårt av torkan, och nu väntar höstens oväder med hårda vindar och mer hagel. Den ovanligt varma sommaren har medfört att de närliggande haven är varmare än vanligt för den här tiden på året, vilket gör våldsamma tropiska stormar mer sannolika.

  Häftiga hagelstormar är relativt vanliga i Spanien, särskilt i städer bland bergen där hagel inte sällan blir stora som golfbollar eller ägg.

   

   

  Fler notiser