Mexikansk kvinna med kopplingar till droghandlare vill ha pengar av Netflix – baseras en prisbelönt show på hennes liv?

  31 augusti 2022, kl 13.00

  De 123 avsnitten av La Reina del Sur (2011 och 2019) handlar om en mexikansk kvinna som växer upp under fattiga förhållanden. Hon dras motvilligt in i narkotikasmuggling, och blir en legendar i branschen – en position som inte är ofarlig.

  Telenovela-såpan, som är en av de mest uppskattade någonsin i Mexiko, bygger på Arturo Pérez-Revertes roman från 2002. Men nu säger mexikanska Sandra Ávila Beltrán att det är hennes liv som tv-serien bygger på, och vill ha 40 procent av Netflix och tv-nätverket Telemundos intäkter från sändningarna, skriver France 24.

  Hennes advokat sa till nyhetskanalen Milenio Televisión att tv-serien skadat hennes rykte. ”Att leva med smeknamnet som en narkotikahandlare är väldigt svårt.” Som svar hävdade Netflix och Telemundo att hennes liv är en fråga av allmänt intresse, så det finns ingen grund för ett klagomål.

  Beltran greps första gången 2007 anklagad för att vara en mellanhand för den ökända Sinaloa-knarkkartellen och colombianska människohandlare. Hon utlämnades till USA 2012, anklagad för export av kokain; efter ett år i fängelse deporterades hon till Mexiko.

   

   

  Fler notiser