En otroligt sällsynt fisk med genomskinligt huvud upptäcks i havsdjupet – inbyggda solglasögon spårar lämpliga byten

  31 augusti 2022, kl 10.30

  I havets skuggiga skymningszon, 600–800 meter under ytan utanför Kaliforniens kust, finns en varelse med genomskinligt huvud. Det är den 15 centimeter långa djuphavsfisken Macropinna microstoma, med ett huvud som påminner om en genomskinlig cockpit på ett flygplan.

  Djuphavsbiologen Bruce Robison hade bara sett döda, nätfångade exemplar. ”Det förbryllade mig alltid att deras ögon var riktade uppåt, men synfältet inkluderade inte deras mun”, skriver The Guardian. ”Föreställ dig att du försöker äta matrester som flyter framför dig, samtidigt som du fäster blicken i taket.”

  Allt förklarades när högupplösta kameror fångade en av fiskarna på bild – de rörformade ögonen kan rotera. Dessutom är huvudet okänsligt för nässelceller, som gör att fisken utan problem kan sno åt sig mat från maneter.

  Ögonen har dessutom ett särskilt pigment som fungerar som solglasögon; fisken kan skilja på det lilla solljus som sipprar ner och byten som lyser av sig själva. Många djur som lever i djupet har självlysande bukar som döljer silhuetten från predatorer som simmar under dem. Men Macropinna microstoma ser allt…

   

   

  Fler notiser