Madagaskars polis skjuter ihjäl 19 personer i folkmassa som vill lyncha misstänkta kidnappare av barn med albinism

  30 augusti 2022, kl 20.00

  Kidnappningen av barnet med albinism ägde rum i förra veckan söder om Madagaskars huvudstad Antananarivo. Barnets mamma dödades; fyra misstänkta greps av polisen, men många i lokalbefolkningen ville ta lagen i egna händer.

  I går samlades därför en lynchmobb på 500 personer utanför polisstationen där de fyra misstänkta hölls i förvar, skriver France 24. De var beväpnade med stenar, knivar och machetes, och gjorde sitt bästa för att storma polisstationen.

  Till en början gjorde polisen ”allt för att undvika konfrontation”, sa rikspolischefen Andry Rakotondrazaka på en presskonferens. De försökte först förhandla med den skränande massan; det var utsiktslöst, och stenar kastades mot polisen. ”Gendarmerna använde tårgas. Men det var inte tillräckligt för att hindra folkmassan från att avancera.” Inte heller skott upp i luften hjälpte, och till sist måste de skydda sina liv med verkanseld.

  19 personer dödades, och 21 vårdas nu på sjukhus, säger AFP.

  Vissa länder söder om Sahara har drabbats av en våg av övergrepp mot personer med albinism, vars kroppsdelar används för att ge tur och rikedom.

   

   

  Fler notiser