Irländsk strippstångsdansande kvinna tar hem damernas individuella VM-titel i yxkastning under tävlingarna i Kanada

  30 augusti 2022, kl 18.49

  Det är Noca Lumberjacks Society i Kanada som arrangerar VM i kast med stor yxa (World Double Bit Axe Throwing Championships), och i år gick världsmästartiteln för damer till irländska Ceola McGowan. I finalen vann hon över konkurrenter från Sverige, Tyskland och Estland. Hon säger till BBC News att hon hoppades att hennes vinst skulle inspirera fler kvinnor att engagera sig i sporten.

  McGowan fick upp ögonen för yxkastning för några år sedan. ”Jag sprang hem och tog på mig så mycket rutiga kläder jag hade […] för att möta dessa skäggiga yxkastare.” Efter sitt första kast med yxan var hon ”omedelbart fast”, och började tävla bara fem månader senare.

  Poledance är en annan sport som McGowan har ägnat sig åt i ett antal år, som hon sa har hjälpt henne att kasta yxor. ”Det hjälper mig att centrera, det hjälper mig att arbeta på min balans, det hjälper mig att arbeta på min kärna”, förklarade hon.

  Intresserade kontaktar Svenska Yxkastarförbundet, som för övrigt har årets sista aktiviteter i Hällefors kommande helg. En lyxyxa till denna populära fritidssysselsättning går lös på 3 100 kronor.

   

   

  Fler notiser