Den mäktige irakiske shia-prästen Muqtada al-Sadr meddelar att han lämnar politiken; minst 30 personer dör i oroligheter

  30 augusti 2022, kl 12.45

  Skottlossning följde på ett tillkännagivande från den mäktige shiamuslimske prästen Muqtada al-Sadr om att han lämnar politiken, och att han inte längre ska försöka överföra sin andliga tro till landet. Minst 30 människor dödades, och 700 skadades i sammandrabbningar mellan milisgrupper i Bagdad, skriver Al Jazeera. Ett rikstäckande utegångsförbud deklarerades.

  I juli stormade tusentals av hans anhängare Iraks parlament, men trots att al-Sadr vann valet i oktober förra året har han inte kunnat bilda en regering. Den politiska förlamningen inledde en ny era av instabilitet i det belägrade landet, och den senaste utvecklingen gör inte saken bättre.

  ”Jag tror inte att han går i pension från politiken”, säger den politiske forskaren Albert Wolf vid Johns Hopkins-universitetet i USA. ”Sadr är en av få som kan trumma ut hundratusentals människor på gatorna. Jag tror att Irak står inför ett nytt val, och jag antar att valet antagligen kommer att resultera i ett liknande resultat som de två senaste valen, med förmodligen lågt valdeltagande, om inte lägre valdeltagande än de två senaste valen.”

   

   

  Fler notiser